Telefoon: 0346-261135

Korver bv

Frank Korver: ‘Heerlijk om een product echt te zien ontstaan’

Kleurrijk ondernemer Frank Korver, mededirecteur van Korver bv, over hard werken en ondernemen zonder poespas.

Van links naar rechts: Bart, Sander en Frank Korver.

Het is hem niet aan te zien, maar Frank Korver is de oudste klant van DE GREEF coatings bv. De 37-jarige ondernemer uit Mijdrecht is dan ook de vierde generatie die aan het roer staat bij Korver bv. Samen met zijn neef Sander leidt hij het metaalbewerkingsbedrijf dat inmiddels 115 jaar bestaat. ,,Wij zijn trots op ons bedrijf en onze producten, maar ermee te koop lopen doen we niet. Poespas is aan ons niet besteed.”

Smid

Het typeert niet alleen Frank Korver, maar het hele familiebedrijf: de Korvers zijn harde werkers met oog voor kwaliteit en detail maar wel zonder opsmuk en bravoure. In 1905 startte het verhaal toen zijn overgrootopa Dirk in het centrum van Mijdrecht begon als smid. De klanten waren toen voornamelijk boerenbedrijven die voederbakken en kruiwagens lieten smeden. Een van zijn zoons, Anton, zette het bedrijf voort en het productieassortiment werd breder. 

De derde generatie, vier broers, besloten het bedrijf verder uit te bouwen tot een allround metaalbewerkingsbedrijf en rond 1989 volgde de verhuizing naar de Energieweg in Mijdrecht waar Korver bv nog steeds gevestigd is. Een familiebedrijf pur sang dus. Toch was het niet vanzelfsprekend dat de vierde generatie het bedrijf in zou rollen. Frank: ,,Interesse in het bedrijf was er zeer zeker, maar mijn vader zei: ‘ga jij je havo en hbo maar doen en dan kijken we wel of we jou willen hebben.”

Vuile handen

Na zijn opleidingen vonden zijn ooms en vader dat Frank het vak eerst maar eens bij een ander moest leren en kwam hij bij Stieva te werken. ,,Ik was jong en moest nog veel leren. Het is goed geweest dat ik eerst bij een ander bedrijf aan de slag ben gegaan. Bij Stieva heb ik veel en snel geleerd. Gewoon door te doen, vuile handen maken en gaan. Dat was een harde leerschool soms, maar wel de beste.”

Toen een van zijn ooms met pensioen ging, was het gewenst dat Frank zich bij het familiebedrijf voegde, nu tien jaar geleden. Samen met twee neven, die al in het bedrijf werkzaam waren, kregen ze de leiding over Korver BV. Langzaamaan verliet de oudere generatie het familiebedrijf. ,,Wij zijn vanaf het begin af aan wel vrijgelaten, er was vertrouwen. En als er wel wat was dan werd het gewoon gezegd. We zijn allemaal open en eerlijk.” Het bedrijf draaide jarenlang lekker onder de bezielende leiding van de drie neven totdat vorig jaar neef Bart overleed. Een heftig en verdrietig moment voor het bedrijf. Aan Sander en Frank de taak om nu met zijn tweeën de schouders eronder te zetten. 

Resultaat

Frank zijn passie ligt zeker bij het metaalbewerkingsbedrijf, maar dan meer aan de kant van verkoop en werkvoorbereiding. ,,Ik hou van mijn werk, het leiding geven, verkopen, maar ik vind het ook heerlijk om het product echt te zien ontstaan. Ik heb een goed ruimtelijk inzicht en als ik bij een klant zit dan zie ik het resultaat vaak al voor me in mijn hoofd en dan kan ik het zo uitwerken.”

Die producten bestaan nu bijna allemaal uit maatwerk, zoals onderdelen voor de liftindustrie, interieurbouw en aannemers. ,,Vroeger was er veel meer persoonlijk contact met onze klanten. Sommige klanten zijn vrienden van mijn vader geworden. De tijden zijn nu anders. Een groot deel van mijn klanten zie ik niet persoonlijk. Het tempo in de markt ligt een stuk hoger. Het is minder persoonlijk. Maar het werk in de basis is hetzelfde gebleven. We staan nog steeds te lassen, knippen, frezen en draaien.”

Historie

Een van de bekendste producten van Korver bv zijn de kraanwatertappunten voor Join the Pipe. Deze worden door Korver gemaakt en door DE GREEF coatings gepoedercoat en bestickerd en komen onder andere op Johan Cruyff-courts te staan. ,,De samenwerking met De Greef is er al heel lang en dat gaat altijd plezierig. We hebben allebei weinig woorden nodig en als er problemen zijn dan wordt het opgelost.”

Korver bv stevent rustig aan af op een nieuw jubileum: 125 jaar. Het zou een moment kunnen zijn om het predicaat ‘Koninklijk’ aan te vragen, maar de Korvers kennende… ,,Met 100 jaar hebben we niks gedaan. Ik weet de exacte datum eigenlijk niet eens. Dus we zullen 125 jaar ook wel niet gaan vieren. Onze historie hoort er gewoon bij”, besluit Frank.

Kijk verder op de website van Korver.

Korver bv en DE GREEF coatings:

,,De samenwerking met Korver gaat terug tot onze eerste vestiging in Vreeland, ik denk nu zo’n veertig jaar geleden. Contact met de Korvers is altijd prettig. We zitten op dezelfde golflengte qua communicatie en hebben weinig woorden nodig om zaken te doen. Korver levert producten van een goede kwaliteit en wij zijn trots dat wij daar een kleurrijke toevoeging aan mogen doen”, aldus Albert de Greef.

Wij geven het leven kleur!

DE GREEF coatings is ruim 55 jaar een betrouwbaar adres voor poedercoaten en natlak